Wat is het geheim van een succesvol digitaal ontwerp? Het is een combinatie van factoren, die samen een aantrekkelijke website met een optimale user experience vormen. Een stijlvol design, interessante inhoud, gebruiksvriendelijkheid en vooral het bieden van ‘empowerment’ aan gebruikers zijn fundamentele onderdelen van een succesvolle website.

Een website moet aan een behoefte voldoen, het moet gebruikers het gevoel geven dat ze controle hebben over hun acties en hun keuzes, en dat ze er op kunnen vertrouwen dat hetgeen wat ze nodig hebben binnen handbereik is. Zo moet een online winkel je het gevoel geven dat alles wat je hart begeert maar een muisklik van je verwijderd is, en een online community moet je het gevoel geven dat er een plek is waar je altijd terecht kunt om je mening te delen met mensen die voor jou belangrijk zijn. Dat is de ultieme user experience.

Factoren voor User Experience

Het belang van een doordacht webdesign

Het design van je website is een belangrijk onderdeel van een goede user experience. Behalve het aantrekken van nieuwe bezoekers, moet je site ook zorgen dat bezoekers blijven. Een goede eerste indruk is hierbij essentieel, want de meeste bezoekers zullen binnen 4 seconden bepalen of je site de moeite waard is om verder te bekijken. Mensen maken vaak beslissingen op basis van gevoel, dus details zoals kleurgebruik, illustraties, vorm, stijl en layout zijn net zo belangrijk als inhoud. En bovendien zijn ze een prima middel om je site af te stemmen op het juiste publiek.

Door het toenemende gebruik van tablets en smartphones is het ontwerpen van een responsieve website geen overbodige luxe. Een responsieve website past zich aan zijn omgeving aan. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is dat het zich aanpast aan het scherm van de gebruiker, om te zorgen dat tekst, afbeeldingen, knoppen en bijvoorbeeld ook video’s zo ingedeeld worden op het scherm dat ze altijd goed zichtbaar zijn en goed te bedienen zijn. Google stimuleert het gebruik van responsieve sites en geeft ze voorrang in de zoekresultaten, omdat responsieve websites de user experience uiteraard aanzienlijk verbeteren.

Gedegen mobile friendly ontwerpen

Optimaal zoekwoord onderzoek

Behalve het vasthouden van de aandacht van je bezoekers wil je er natuurlijk ook voor zorgen dat de juiste bezoekers naar je website komen. Hier speelt zoekwoord onderzoek een belangrijke rol. Door middel van slim zoekwoord onderzoek kun je goed reageren op de continu veranderende marktomstandigheden en inspelen op de inhoud, produkten en services waar gebruikers naar op zoek zijn. Als je deze kunst eenmaal onder de knie hebt, zul je niet alleen profiteren van meer organisch zoekverkeer maar zul je je gebruikers ook veel beter leren kennen dan je concurrent. Een belangrijke beginnersfout is om je te veel te concentreren op een ‘keyword tool’ en blind te vertrouwen op de suggesties voor zoekwoorden die een dergelijke tool je geeft. Een veel betere techniek is om je nichemarkt te bepalen en zo een bron van onbenutte zoekwoorden te ontdekken waarmee je je ranking gemakkelijk kunt optimaliseren.

Keyword research strategie is cruciaal

Advies op maat: SEO campagnes

Om het allerbeste uit je website te halen kun je kiezen voor een holistische aanpak door middel van een gespecialiseerde SEO campagne die zich focust op allerlei aspecten van zoekmachine optimalisatie. Hierbij wordt je bedrijf, en je produkt of service, in z’n geheel onder de loep genomen om een op maat gemaakte online marketing campagne te realiseren voor het beste resultaat.

Google bezoekers